על חטא שחטאנו לפניך ב"ווטסאפ"
ההישאבות הקבועה והאינטנסיבית לסמארטפון מרחיקה את האדם מעצמו, משכיחה ממנו את חלומותיו ואת רצונותיו.
מאת הרב נתן שלו
על חטא שחטאנו לפניך בחוסר פניות לאשתי/בעלי בגלל התעסקות בסמארטפון,
ועל חטא שחטאנו לפניך בירידה בזמן איכות משפחתי בגלל שכל אחד לא יוצא מהסמארטפון שלו,
על חטא שחטאנו לפניך בהתעסקות מיותרת בסמארטפון גם על חשבון משימות חשובות יותר,
ועל חטא שחטאנו לפניך בריקנות פנימית,
על חטא שחטאנו לפניך בשליחת ברכה ליום הולדת באמצעות הודעת ווטסאפ במקום שיחה אמתית,
ועל חטא שחטאנו לפניך באמירת "מה, אין לך ווטסאפ?",
על חטא שחטאנו לפניך בהישאבות לעולם וירטואלי, חיצוני,
ועל חטא שחטאנו לפניך ביצירת תלות נפשית בסמארטפון ובמכלול הריגושים שהוא מספק,
על חטא שחטאנו לפניך בהפיכת כלי עבודה יעיל לאמצעי סיפוק ריגושים,
ועל חטא שחטאנו לפניך בהסחת הדעת מהחיים האמיתיים,
על חטא שחטאנו לפניך בחוסר פניות לעצמי,
ועל חטא שחטאנו לפניך בהתרחקות מעצמי."
תרבות השימוש בסמארטפון בישראל מאופיינת כ"גלישה ללא הפסקה". תרבות השימוש האין סופי מוחקת את החלוקה הטבעית שבין החוץ לבין הבית, מכרסמת ב"רשות היחיד" האישית והמשפחתית, וההשפעות מופיעות במישור האישי, החברתי, הזוגי והמשפחתי. תרבות השימוש האין סופי הופכת את המשתמש ליותר רגיש להתראות וצפצופים של המכשיר, ופחות רגיש לסובבים אותו. ההישאבות הקבועה והאינטנסיבית לסמארטפון מרחיקה את האדם מעצמו, משכיחה ממנו את חלומותיו ואת רצונותיו. נושא הסינון מפני חשיפה לתכנים לא ראויים, ודאי חשוב מאוד. גם תופעת ההתמכרות לתכנים כאלה היא תופעה נוראית והרסנית. אבל אלה הן נקודות הקצה של התופעה הרחבה.
אם אנו, המבוגרים, מחוברים לסמארטפון מקימה ועד שינה, בארוחות, בפגישות ובשעות איכות משפחתיות, וגם בשעה שהילד מדבר אתנו ומצפה לתשומת לבנו אנו עלולים להיות מוסחים על ידי התראה של הסמארטפון – אז אנו צורבים בתודעתם של ילדינו שהחיים האמתיים הם שם, בתוך הסמארטפון.
גם אם הוא מסונן מתכנים כאלה (וסינון הוא חובה בתקופתנו), הבעיה השורשית יותר היא שהמכשיר שולט בנו, מסיח את דעתנו מעצמנו ומהסובב אותנו, מכלה לנו את שעות הפנאי, ומונע מאתנו להיות לבד עם עצמנו. עבור הדור הצעיר שנולד לתוך עידן הסמארטפונים, מושגים כמו "הקשבה לקול הפנימי" או "התחברות לרצונות העמוקים שלי" – יהיו מושגים אמורפיים, לא מציאותיים ולא רלוונטיים.
בואו נציב את הבעיה האמיתית בראש סדר היום. לא נשלה את עצמנו שהבעיה מסתכמת ב"תכנים לא ראויים, אלימות וסכנות ברשת", ופתרונה הוא הסינון לרמותיו השונות, ובקרת הורים. בואו נתמודד עם הבעיה העיקרית: איך מסגלים לעצמנו תרבות שימוש שפויה ומאוזנת, שיודעת להשתמש בסמארטפון לטובה, באופן שבו הוא מועיל לחיים ולא לוקח אותם בשבי. איך מגדירים מחדש את מקומו של הסמארטפון בחיינו. צריך לפתח שיח משמעותי, שמעמיד את החיים האמיתיים במרכז, מקדם נורמות מאוזנות של שימוש בסמארטפון, וגם מפתח כלים מתאימים. הפתרון לא קל. נצטרך לייצר אותו בעצמנו, כי הוא לא נמצא בחנות האפליקציות.
תגובות
הוסף רשומת תגובה
תמיד כאן לענות