7 סוגי כעסים, הסיבות שמובילות אליהם ודרכים להימנע מהם


מאת: מוטי רז




האם שאלתם את עצמכם פעם מהו הכעס שכולנו מרגישים מפעם לפעם וממה הוא נובע? האם הקדשתם מספיק זמן ומאמץ כדי למצוא דרכים שבעזרתן ניתן להתגבר עליו? סביר להניח ששתי התשובות לשאלות אלו זהות ולבטח עניתם שלא. ראשית, כדאי לדעת כי כעס הוא רגש חשוב אך מבלבל שיש ביכולתו לאותת לנו על דברים לא תקינים שקורים לנו, ולעיתים הוא יכול לנבוע ממקרים כאלו ואחרים בעברנו שגורמים לתסכול ומתבטאים בצורה של התפרצויות זעם. כדי שנוכל לעצור את השפעותיו השליליות של הכעס, מומלץ לנסות ולהבין את הסוגים השונים שלו ואת המקור של כל אחד מהם, ועל כך תוכלו לקרוא בכתבה שלפניכם...

1. כעס מוסרי או מוצדק
את סוג הכעס הזה נוטים לקשר עם נושאי דת למיניהם, אך זה לא תמיד כך. לדוגמה, אם אתם קובעים חוקים וכללים בבית שלכם כלפי ילדיכם ושאר בני הבית, ומישהו מהם מפר אותם, אתם תחוו כעס מוסרי – מוצדק, והסיבה לכך היא כי רוב הכללים מגיעים מתוך אמונות. מתברר כי ישנה משמעות נסתרת מאחורי ההרגשה הזאת, הנובעת ככל הנראה מקפדנות יתר של האדם שחווה אותה, שגורמת לו להקצין דברים ולקבל את דרכו כאמת היחידה. למעשה, יש חוקרים הטוענים שמאחורי כעס מוסרי מסתתר לעיתים רצון או דחף של אדם מסוים לנסות ולשלוט על אחרים. לכן, ראוי להישמר כמו מאש מכעס שכזה ומאדם בעל התנהגות כזו, כי לעיתים הקצנה זו יכולה לגרום לאדם להפוך לשתלטן ומניפולטיבי. כדי להימנע ממצב של רגש כזה, יש צורך להבין תחילה שכל אדם הוא ישות בפני עצמו ובעל רצונות משלו, ומה שאתה חושב כצודק לא מחייב שייראה כך בעיני אחרים. לאחר מכן, כדאי לשוחח עם אדם קרוב או איש מקצוע בעל דעות ניטרליות כדי שיוכל להכווין אתכם ולאזן את קו המחשבה שלכם.

2. כעס התנהגותי
מבין כל סוגי הכעס, זה אחד מהתנודתיים ביותר, והוא מציב סיכון גבוה לאדם הסובל מהתפרצויות זעם ולעיתים גם לסובבים אותו, שכן הוא יכול בקלות להתבטא באופן כוחני ופיזי. אנשים שיש להם נטייה לכעס התנהגותי נחשבים מסוכנים מכיוון שלעיתים הם יכולים לשבור דברים, לזרוק חפצים בלי לחשוב על התוצאות ולגרום לנזקים לרכוש, לאנשים ולכל הנקרה בדרכם. התנהגות מסוג זה יכולה לנבוע מטראומה או הזנחה שאותו אדם חווה בעבר. לדעת מומחים רבים, ניתן לטפל בבעיה זו על ידי שיחות וטיפול בכעס תוך הכוונה ותיעול הרגש לכיוונים נכונים. כדי להימנע מהתפרצויות זעם שכאלה, אצלכם או אצל אנשים הקרובים אליכם, מומלץ לבצע אחד או יותר מהפעולות הבאות: ברגע שאתם מבחינים שמשהו מאוד מרגיז אתכם, נסו לעצום את העיניים ולבצע נשימות עמוקות תוך חשיבה על דרכים לתקן את הבעיה שעומדת מולכם וגורמת לכם לרצות להגיב באופן הזה. דרך נוספת היא לעצור כל פעולה שאתם מבצעים באותו הזמן, ולנסות את אחד מ-9 הטיפים הללו שיעזרו לכם לשלוט על הכעס שלכם.

3. כעס תמידי
זה אולי ישמע לכם מוזר, אבל אדם שרגיל לכעוס על כל דבר בחייו יתקשה לאמץ דפוס התנהגות אחר. זאת ממש לא בדיחה, אלא בעיה רצינית הנובעת בעיקר ממצב של אי שקט תמידי וחוסר שביעות רצון מכל דבר. כאשר צריכים להתמודד עם אנשים בעלי סוג כעס כגון זה ומנסים לעזור להם, הם עלולים לכעוס אף יותר. אחד הגורמים העיקריים להתנהגות זאת טמונים בעבר של האדם הכועס שגורר תחושות תסכול שממשיכות איתו לאורך השנים. הבשורה המשמחת שיש לנו לחלוק עם מי שסובל מכעס זה היא העובדה כי ניתן ללמוד כיצד לטפל בו על ידי שיחות עם אדם קרוב וגם על ידי טיפול בנקודות לחיצה שמסייעות בהפחתת הכעס אותו תוכלו ללמוד אם תלחצו כאן.
4. פגיעה עצמית
לרוב מדובר בסוג כעס של האדם על עצמו, והוא נפוץ מאוד בקרב אנשים שסובלים מדיכאון. לדוגמה, אם אנשים פוצעים את עצמם במכוון, זה יכול להיות משום שהם כועסים על איך שהם נראים או מתנהגים. ההיבטים הנסתרים של פגיעה עצמית יכולים להגיע ממקומות רבים כמו מקרי התעללות בעבר, טראומה, הזנחה וכדומה. כמו כן, סוג כעס שכזה יכול להיות גם תוצאה של אכזבות חוזרות ונשנות בנוגע למערכות יחסים. כדי להביא לריפוי התופעה יש להתמקד בכעס הפנימי של אותו אדם, לשוחח איתו, לנסות להבין מאין מגיעות התחושות הללו ולעזור לו לשנות את הגישה שלו כלפי עצמו.

5. נקמה
אחד הסוגים הנפוצים והמסוכנים ביותר של כעס הוא זה שנובע מרצון בנקמה - זהו סוג של כעס בסיסי הקיים כמעט בכל אדם ומלווה כמעט כל אחד עוד מגיל צעיר. לסוג זה של כעס אין בדרך כלל כוונות מוקדמות, למעט התכנון של הנקמה לאחר שמשהו מסוים פגע בנו. הנקמה לא חייבת להיות דרך פגיעה פיזית ישירה בלבד, אלא יכולה להיות בעקיפין תוך גרימת נזק לאדם שנגדו היא תוכננה, למשל גרימת פיטורין לעמית בעבודה בעקבות תקלה מכוונת שנעשתה על ידי גורם אחר וכדומה. בדרך כלל האדם שחש את הרגש הזה מאמין שכוונותיו טהורות ומרגיש שמעשיו מוצדקים, גם אם הם לא. כדי לא להגיע למצב בו רוצים לנקום באדם מסוים שפגע בנו, עלינו לבצע נשימות עמוקות ומהירות ולדבר בנועם עם האדם הפוגע כדי ליישר את ההדורים. אם במהלך שיחה שכזאת המתח וטון הדיבור עולים, כדאי לעצור ולנסות לדבר שוב אחרי שנירגע. במקרים רבים שיחות מידיות והסדרה של המצב לא נותנות לנו לחשוב על פעולת נקם.
6. תוקפנות פסיבית
בעוד שרבים חוששים דווקא מעויינות תוקפנית פיזית בשל העובדה שזו משאירה צלקות ומכאיבה לגוף, מתברר שדווקא תוקפנות פסיבית, הנראית לכאורה כמשהו שלא יכול לגרום נזק, עלולה להיות קשה הרבה יותר. תוקפנות פסיבית יכולה להתבטא בדרכים שונות ומגוונות כמו סחבת, עקשנות, ביקורות שליליות וכדומה. המקורות לתופעה זו יכולים להגיע ממקום של התעללות רגשית בילדות, למשל יש ילדים שלומדים שלא צריך לבטא רגשות שליליים, וכאשר הם גדלים הם מאמינים שהגיוני יותר להתמודד עם בעיות בעזרת תוקפנות פסיבית, שמירת טינה או ביקורתיות. למרות שרוב בעלי המקצוע בתחום הפסיכולוגיה מאמינים שהסיכויים לטיפול באדם הסובל מתוקפנות פסיבית היא קלושה, פשוט מכיוון שהאנשים שסובלים מכך חושבים שהטיפול לא יעזור להם, מתברר כי ישנן אפשרויות טיפול שונות ויעילות כמו שיחות,טיפול ושליטה בכעסים שתוכלו לבצע בעצמכם תוך שילוב של תמיכה ועזרה מהסביבה הקרובה.

7. כעס מקרי
רגש שמוכר לכולנו מהחיים הוא כמובן כעס מקרי, והוא נתפס בעיני רבים מאיתנו כתגובה נורמלית לחלוטין למצבים מסוימים של עוול, ובצדק. כעס מסוג זה נחשב כ"בריא" מכיוון שהוא משמש אותנו כאיתות אזהרה שמשהו לא בסדר מתרחש. תגובת האדם הכועס יוצרת ברוב המקרים מורא אצל הצד הפוגע/מכעיס, וגורמת לו לנסות ולתקן את העוול שנגרם. לסוג כעס כזה אין מניע מוקדם או סימן שיכול להזהיר מהתפרצות זעם, אבל כפי שאמרנו קודם הוא אינו דבר רע כשלעצמו, כל עוד זה לא גורם לאיבוד עשתונות ולפעולות שעלולות לפגוע בדרכים כאלה ואחרות. אם לעיתים אתם לא מרגישים בנוח עם תחושת הכעס הזו, כדאי לבצע תרגילי הרפיה ונשימות שיעזרו לכם להירגע ולהגיב בצורה עדינה יותר ופחות תקיפה.

מילות סיכום
חשוב להבין שכעס הוא רגש שקיים בכל אחד מאיתנו וכשלעצמו הוא אינו דבר רע - הכל תלוי בפעולה בה אנו נוקטים בעקבותיו. לכן חשוב לדעת לנהל את הכעסים שלנו ולנסות לשלוט בהם ולא להיפך, וכדי לעשות זאת ישנן דרכים נוספות לאלה שאוזכרו לאורך הכתבה, כמו טיפול אצל בעל מקצוע, האזנה למוזיקה אהובה או להרצאה בנושא כעס, מנטרות מרגיעות ועוד.

תגובות