20 עובדות על טיגריסים שבוודאי לא הכרתם

מאת: קובי חיים

אין ספק שהטיגריס הוא אחד מבעלי החיים המרשימים והאציליים בטבע, ולכן הוא מופיע בדגלים וסמלים של מדינות שונות, שבחלקן הוא אף נחשב לבעל החיים הלאומי. למרבה הצער וחרף ניסיונות שימור והגנה, אוכלוסיית הטיגריסים הולכת ומצטמצמת בשנים האחרונות בשל ציד וסחר בלתי חוקיים. אז כמה טיגריסים עוד נותרו בעולם? היכן הם חיים וכמה זמן מומחים מעריכים שהם ימשיכו להתהלך בעולמנו? בכתבה שלפניכם תוכלו למצוא תשובות לשאלות האלו, וליהנות מ-20 עובדות מעניינות שבטח לא הכרתם על אחד מבעלי החיים המרתקים והמסתוריים שבטבע...




1. ביוונית, משמעות המילה "טיגריס" (tigris) היא "חץ", ומאמינים כי מקורה במילה הפרסית "טיגרה" (Tigra) שמשמעותה "חד" או "משונן".

2. טעות נפוצה היא לבלבל בין טיגריס לנמר (Leopard), משום שבפועל מדובר בשני מינים שונים. הטיגריסים גדולים בהרבה מהנמרים, חיים באסיה ובעלי פסים, בעוד שהנמרים צנומים יותר, הם בעלי חברבורות וחיים באפריקה.

3. תוחלת החיים הממוצעת של הטיגריס עומדת על 20-25 שנים, כאשר בשבי היא יכולה אף להגיע ל-30 שנים.

4. הטיגריס הוא מין חתול יוצא דופן: בשונה משאר קרובי משפחתו, הטיגריס נחשב לשחיין מעולה שאפילו נוהג לעיתים לשאת את טרפו אל המים על מנת להכניעו.



5. טיגריס בוגר יכול לאכול כ-40 ק"ג בשר בארוחה אחת, חמישית ממשקל גופו!

6. בשונה מבן דודו האריה, הטיגריס הוא "ג'נטלמן" של ממש. אם מספר טיגריסים נוכחים בעת לכידת טרף, הם יאפשרו לנקבות ולגורים לאכול ראשונים בשעה שהזכרים הבוגרים יסתפקו בשאריות.

7. בניגוד לאמונה רווחת למדי, הטיגריס הוא המין הגדול ביותר במשפחת החתולים, ולא האריה. טיגריס זכר יכול להגיע למשקל של יותר מ-350 ק"ג ולאורך של עד 3.5 מטרים, בעוד שאריה בוגר שוקל בממוצע 190 ק"ג ומגיע לאורך של 2.5 מטרים לכל היותר.

8. טפריו של הטיגריס יכולים להגיע לגודל של עד 12 סנטימטרים ואורך ניביו עד ל-8 סנטימטרים.



9. רגליו האחוריות של הטיגריס ארוכות יותר מרגליו הקדמיות, ומאפשרות לו לזנק לגובה שנע בין 6 ל-9 מטרים באוויר!

10. לשונו של הטיגריס היא כמעין מכונת שיוף שמצוידת בזיזים קשיחים וחדים המאפשרים לו לפשוט ביעילות את העור מעל טרפו.

11. בדומה לטביעת האצבע הייחודית לכל אדם, הפסים שעל גופו של הטיגריס הם ייחודיים רק לו, ולא תוכלו למצוא שני טיגריסים עם אותם הפסים בדיוק. פסיהם, שאינם סימטריים מימין ומשמאל, אינם רק חלק מפרוותם של הטיגריסים והם למעשה מופיעים גם על עורם.



12. נקבת טיגריס בנגלי בשם "צ'אמפאוואט" (Champawat), שחיה בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, נחשבת ל"שיאנית" טורפי האדם של המין ולפי ספר השיאים של גינס, היא אחראית לכ-436 מקרים בהם נטרפו בני אדם על ידי טיגריס בנפאל ובהודו.

13. חרף העובדה שציד טיגריסים והמסחר בהם הוצא מחוץ לחוק ברחבי העולם, עדיין מתקיים סחר בטיגריסים בשוק השחור, כששוויו הממוצע של טיגריס שניצוד מוערך בכ-50,000-25,000 דולר.
14. לפי תוצאות מחקר מאובנים שנתגלו בסין, נמצא שהטיגריסים מתהלכים בעולמנו כבר כשני מיליון שנים.

15. שאגת הטיגריס היא מהחזקות בממלכת החי! היא נשמעת למרחק של עד שלושה קילומטרים ומגיעה לעוצמה של עד 114 דציבלים.



16. בתחילת המאה ה-20 היו בעולם 9 תתי מינים של טיגריס. כיום, לאחר היכחדותם של המינים טיגריס באלי, שנכחד ב-1937, וכן טיגריס כספי (Caspian tiger) וטיגריס ג'אווה (Javan tiger) שנכחדו שניהם בשנות ה-70 של המאה ה-20, נותרו 6 תתי מינים בלבד. ההערכה היא שבתוך עשור ייעלמו אחרוני הטיגריסים מהטבע.

17. אמונות טפלות לפיהן לחלקי גופם של טיגריסים יש סגולות רפואיות שונות הן חלק מהסיבות להצטמצמות המשמעותית באוכלוסיית הטיגריסים. סיבות נוספות הן ציד לשם ספורט ולצרכי מסחר בפרווה.

18. כיום, אוכלוסיית הטיגריסים נפרשת על גבי 13 מדינות שונות, ביניהן נפאל, רוסיה, מלזיה, תאילנד, בנגלדש, קמבודיה, סין ומיאנמר. הודו היא המובילה בעולם באוכלוסיית הטיגריסים שלה, כשבה חיים כ-70% מכלל הפריטים שנותרו בטבע. בהודו ובבנגלדש הטיגריס אף נחשב לחיה הלאומית.

תגובות